Zupy

Zupa krem z dyni – aksamitna i gęsta

0
(0)

Ta zupa krem z dyni jest moim zdaniem najlepsza. Wiem, że są gusta i guściki. Jako że dynie można kupić teraz w rozsądnych cenach to zachęcam do wypróbowania. Zupę robi się szybko i jest bardzo syta. No ale co najważniejsze – jest smaczna 🙂 Ten przepis wędruje w mojej rodzinie od wielu wielu lat.

zupa krem z dyni

Składniki

  • 2-2,5 kg obranej dyni
  • 1-2 cebule
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 pomidory
  • 300-400 ml bulionu warzywnego (przepis poniżej)
  • ew. ząbek czosnku
  • pietruszka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła


Składniki na bulion warzywny:

  • 1 marchew
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  • Składniki na bulion zalać 1 litrem zimnej wody, zagotować i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odcedzić.
  • Dynie obrać ze skóry, wykroić środek i pokroić ją w kostkę.
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle.
  • Dodać dynie i dusić do miękkości.
  • Dodać obrane ze skórki pomidory, ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zmiksować wszystko blenderem. Jeśli ktoś chce dodać czosnek, zrobić to również przed miksowaniem.
  • Następnie dodać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać pietruszką. 
zupa krem z dyni2
zupa krem z dyni

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 0 / 5. Liczba głosów: 0

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.