5
(1681)

Zupa krem z dyni kojarzy mi się z dzieciństwem. Uwielbiałam ją jeść, a ten przepis to właśnie ten, z którego korzystała zawsze moja babcia i mama. Jest moim zdaniem najlepszy – totalnie podstawowy, bez dodatków. Podsmażenie dyni na maśle wyciąga z niej najlepszy aromat i nadaje zupie super smak. Polecam wykorzystać dynię piżmową, jest łatwiejsza w obieraniu i krojeniu. Inne rodzaje dyni można lekko podpiec w piekarniku, żeby ułatwić sobie obieranie.

Po inne przepisy na zupy zapraszam tutaj.

Zupa krem z dyni na maśle
Zupa krem z dyni na maśle

Składniki

Składniki na bulion

  • 3 duże marchewki
  • 1 średni seler
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 2 duże cebule
  • liście laurowe, ziele angielskie, sól
  • natka pietruszki

Składniki na zupę

  • 2,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni (najlepiej piżmowej)
  • 2 duże cebule
  • 100 g masła
  • 2 duże ziemniaki

PRZYGOTOWANIE

Składniki na bulion obrać i pokroić na 2-3 części. Cebulę najlepiej przypalić palnikiem. Zalać w garnku wodą (1-1,5L). Doprawić 1 łyżeczką soli, dodać 3-4 liście laurowe i ok 5 ziarenek ziela angielskiego. Gotować na małym ogniu około 1,5h.

Dynię obrać i pokroić w kostkę. Twardsze dynie można podpiec w piekarniku, żeby ułatwić sobie obieranie.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na 20 g masła. Dodać pozostałe masło i pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż dynia zacznie się rozpadać i powstawać papka dyniowa.

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Dynię i ziemniaki zmiksować z ugotowanym i przecedzonym bulionem. Doprawić 1-2 łyżeczkami soli, 1 łyżeczką cukru i pieprzem do smaku.

Podawać z chlebem, grzankami, pestkami dyni lub pestkami słonecznika.

Zupa krem z dyni na maśle
Zupa krem z dyni na maśle

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1681

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *