Wiosna jest idealna na zupy. Coraz wi臋cej dobrych warzyw w sklepach馃檪 Zupka ta najlepsza z du偶膮 ilo艣ci膮 czosnku.

Sk艂adniki
- 2 kg marchwi
- 1 cebula
- 1 korze艅 pietruszki
- 1/2 艣redniego selera
- 4-5 z膮bk贸w czosnku
- 1 puszka krojonych pomidor贸w
- 2 艂y偶eczki koncentratu pomidorowego
- 50 ml 艣mietanki
- 3-4 li艣cie laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- s贸l, pieprz, curry, kumin rzymski, cukier, papryka s艂odka
PRZYGOTOWANIE
- Marchew obra膰. Dwie od艂o偶y膰. Reszt臋 u艂o偶y膰 na blach臋, pola膰 lekko oliw膮, doprawi膰 sol膮 i pieprzem i wstawi膰 do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 minut (do mi臋kko艣ci)
- Pozosta艂e dwie marchewki w艂o偶y膰 do garnka. Doda膰 obran膮 pietruszk臋 i seler oraz cebul臋. Dorzuci膰 ziele angielskie i li艣cie laurowe. Wsypa膰 dwie 艂y偶eczki soli. Zala膰 wod膮 i gotowa膰 na ma艂ym ogniu przez godzin臋.
- Bulion przecedzi膰. Doda膰 upieczon膮 marchew, pomidory, koncentrat i przeci艣ni臋ty przez prask臋 czosnek. Dok艂adnie zblendowa膰. Ca艂o艣膰 zagotowa膰.
- Na ko艅cu doda膰 艣mietank臋 i doprawi膰 do smaku sol膮, pieprzem, papryk膮, szczypt膮 curry, kuminem i ew. odrobin膮 cukru (czasami trzeba, je艣li marchew jest gorzka, dlatego lepiej u偶ywa膰 m艂odych warzyw
