Zupa krem z pieczonej marchwi i pomidorów

5
(1)

Wiosna jest idealna na zupy. Coraz więcej dobrych warzyw w sklepach🙂 Zupka ta najlepsza z dużą ilością czosnku.

Zupy

Składniki

  • 2 kg marchwi
  • 1 cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 średniego selera
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 50 ml śmietanki
  • 3-4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz, curry, kumin rzymski, cukier, papryka słodka

PRZYGOTOWANIE

  • Marchew obrać. Dwie odłożyć. Resztę ułożyć na blachę, polać lekko oliwą, doprawić solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 40 minut (do miękkości)
  • Pozostałe dwie marchewki włożyć do garnka. Dodać obraną pietruszkę i seler oraz cebulę. Dorzucić ziele angielskie i liście laurowe. Wsypać dwie łyżeczki soli. Zalać wodą i gotować na małym ogniu przez godzinę.
  • Bulion przecedzić. Dodać upieczoną marchew, pomidory, koncentrat i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie zblendować. Całość zagotować.
  • Na końcu dodać śmietankę i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, szczyptą curry, kuminem i ew. odrobiną cukru (czasami trzeba, jeśli marchew jest gorzka, dlatego lepiej używać młodych warzyw
Zupy
Zupa krem z pieczonej marchwi i pomidorow

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *