Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą

5
(1)

Uwielbiam zupę pomidorową. Dania z soczewicą też lubię. Często widziałam różne przepisy na zupę z pomidorów i soczewicy, postanowiłam więc dzisiaj zrobić swoją wersję. Zupka na bazie bulionu drobiowego. Efekt wyszedł pyszny!

Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
Zupa pomidorowa z czerwona soczewica

Składniki

  • 1 kg kurczaka (ja użyłam 2 udek i jednego skrzydełka) 
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki passaty pomidorowej
  • w przepisie jest jeszcze gałązka tymianku, ja dałam odrobinę suszonego
  • ok. 150 – 200 g soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, cukier, papryka słodka, ew. pieprz cayenne

PRZYGOTOWANIE

  • W pierwszej kolejności przygotować bulion. Warzywa obrać i wrzucić do garnka. Dodać przyprawy, kurczaka, koncentrat i zalać całość zimną wodą (trochę mniej niż 2 litry). Dodać soli i pieprzu. Gotować na małym ogniu godzinę.
  • Bulion odcedzić, mięso odłożyć na bok. 
  • Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę soli i cukru, smażyć przez chwilę. 
  • Dodać pomidory z puszki i koncentrat i smażyć ok. 10-15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
  • Całość wlać do bulionu, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, odrobiną cukru i ew. pieprzem cayenne. Wrzucić soczewicę i gotować do miękkości. 
  • W zależności od upodobań, zupę można podawać z kawałkami kurczaka ugotowanego wcześniej w bulionie
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą
Zupa pomidorowa z czerwona soczewica2

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *