Ta zupa z dyni nie zawiera wielu składników i bardzo prosto się ją robi. Najlepiej smakuje z kromką chleba z masłem. Można do środka również wsypać prażone pestki dyni czy małe grzaneczki, jak kto woli.
Alternatywną wersję, bardziej bogatą wersję, bo gotowaną na rosole możecie znaleźć w tym poście 🙂 Jest to osobiście mój ulubiony przepis na zupę krem z dyni.

Składniki
- Dynia 3- lub 4 kilogramowa
- 2-3 ziemniaki
- 2 duże cebule
- 50 g masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, odrobina cukruew. prażone pestki dyni
PRZYGOTOWANIE
- Dynie obrać, usunąć nasienie i pokroić w kostkę.
- To samo zrobić z cebulą. Zeszklić ją na maśle po czym dodać pokrojoną dynię i doprawić całość solą. Dusić pod przykryciem do miękkości. W połowie duszenia dolać odrobinę wody (ok. 50 ml).
- W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki.
- Ugotowane ziemniaki wrzucić do dyni, a następnie zmiksować wszystko blenderem.
Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną cukru. - Wsypać pestki dyni lub podawać z ulubionymi dodatkami.
