5
(2579)

To jedna z najbardziej popularnych zup kuchni polskiej. Zazwyczaj jada się żurek wielkanocny, wówczas też podany najczęściej z dodatkiem jajka. Ale jest też żurek w chlebie, żurek na żeberkach i w różnych innych postaciach. Ja gotuję wywar na kościach, a następnie dodaję wszystkie pozostałe dodatki. Jest pyszny 🙂

Zapraszam po inne przepisy na inne obiady tutaj 🙂

Żurek

Żurek

Składniki

  • 500-600 g kości wieprzowych
  • 350 g boczku wędzonego
  • 2 duże laski kiełbasy, np. podwawelskiej
  • 1 cebula
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 800 g ziemniaków
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kości wieprzowe zalać 2 litrami wody, dodać 6-7 ziaren ziela angielskiego, 4-5 liści laurowych i 1 łyżeczkę soli. Gotować pod przykryciem przez 1 godzinę.
  2. Boczek pokroić w kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Smażyć na patelni, aż mięso zacznie się rumienić. Można odlać nadmiar tłuszczu.
  3. Dodać poszatkowaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek.
  4. Dodać 2 łyżki majeranku.
  5. Do garnka z mięsem dodać kiełbasę z boczkiem, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w półplasterki marchew, 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę pieprzu. Dolać 1 litr wody, aż wszystkie składniki będą pokryte. Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Na końcu dodać zakwas na żurek i całość doprowadzić do wrzenia.
  7. Wyjąć kości wieprzowe.
  8. Podawać z jajkiem lub chlebem.

Żurek
Żurek

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 5 / 5. Liczba głosów: 2579

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *