4
(3)

Inspiracja prosto z Francji. Tarta z gruszkami z regionu Normandia to taka klasyka francuskich wypieków. We Francji królują tarty. Te z gruszkami i jabłkami są bardzo popularne. Sekretem przepisów jest prostota – proste składniki są gwarancją wspaniałego smaku. Gruszki można równie dobrze zastąpić jabłkami.

Normandzka tarta z gruszkami

Składniki

Kruchy spód:

  • 75 g miękkiego masła
  • 50 g cukru
  • 15 g zmielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 120 g mąki
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 4 gruszki

Przygotowanie:

Spód

  • Miękkie masło utrzeć z cukrem.
  • Dodać zmielone migdały, jajko, szczyptę soli i mąkę.
  • Ciasto owinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Nadzienie

  • Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na biały puch.
  • Dodać śmietankę i śmietanę i wymieszać.
  • Gruszki obrać i przekroić na pół. Usunąć gniazdo z nasionami. 

Przygotowanie

  • Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować do foremki na tartę, posmarowanej masłem i opruszonej mąką.
  • Ponakłuwać widelcem.
  • Gruszki ułożyć na cieście, gniazdami do dołu.
  • Na gruszki wylać masę jajeczno-śmietanową.
  • Piec 35-40 minut w 180 stopniach.

Tarta z gruszkami powinna być lekko schłodzona.

Normandzka tarta z gruszkami
Normandzka tarta z gruszkami

Obserwuj Kulinarną Inspirację również na Instagramie i Facebooku!

Podoba Ci się ten przepis?

Kliknij na gwiazdkę by go ocenić

Ocena 4 / 5. Liczba głosów: 3

Brak ocen

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?

Obserwuj mnie w mediach społecznościowych!

1 Comment

  1. wspaniałe ciacho!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *